Kolping nedelja mladih u Nirnbergu

Od 13. do 20. Avgusta održana je ovogodišnja Kolping nedelja mladih u Nirnbergu. Teme ovogodišnje nedelje mladih (Europe – Common values) bile su zajedničke vrednosti koje dele mladi iz 15 evropskih država.

Ove godine na nedelji mladih učesnici su dolazili iz sledećih država: Nemačke, Austrije, Švajcarske, Portugala, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, Litvanije, Poljske, Ukrajine, Hrvatske i naravno naše zemlje. Našu zemlju i Kolping društvo Srbije predstavljali su Robert Seleši, Tamara Milovanović, Lívia Bárdos i Ninoslav Gajić.

Mladim učesnicima je dobrodošlicu u grad Nirnberg poželeo zamenik gradonačelnika dr. Klemens Gsell. Osnovni cilj je bio približavanje pojma ljudskih prava, njihova primena i zaštita, i to kroz različite radionice, edukativne sadržaje, ali i posete Dokumentacionom centru i Istorijskom muzeju u Nirnbergu. Mladi su takođe posetilli i grad Bamburg gde ih je ugostio biskup Herwig Gössl i sa njima razgovarao o osnovnim hrišćanskim vrednostima, dok su jos posetili i Pottenstein i čuveni rezervat 'Franconian Switzerland'.

Pored obilazaka različitih znamenosti i kulturno-istorijskih spomenika i upoznavanja oblasti Frankonije u Bavarskoj, mladi su takođe imali zadatak da predstave svoju zemlju, tradiciju i kulturu u okviru interkulturalnih večeri.  Poslednjeg dana Kolping nedelje mladih je organizovana centralna proslava u Fürth-u, uz dobrodošlicu gradonačelnika Markusa Brauna i predstavnika Kolping Jugenda Svena Messinga.