Padej protiv raka dojke

U subotu, 28. oktobra 2017., u prostorijama Kolping društva Srbije u Padeju, održana je međunarodna izložba fotografija, u okviru projekta "Snaga žene", koja je imala za cilj da podigne svest javnosti o značaju prevencije oboljenja reproduktivnog sistema kod žena. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Organizacijom žena Evrope iz Mađarske, a podržan je od strane opštine Čoka.

Oktobar predstavlja međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Jedan od osnovnih ciljeva projekta "Snaga Žene" je da podstakne žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbrži način da se ova opaka bolest dijagnostifikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Više od 90% žena sa rakom dojke može se izlečiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih oboljenja u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta.

Na izložbi koja je održana u Padeju predstavljene su fotografije žena koje su se izborile sa rakom i odlučile da svoju ličnu priču predstave kroz ovu vrstu umetnosti, kako bi motivisale žene da više vode računa o svom zdravlju.