Kolping Društvo Srbije je deo međunarodne (globalne) mreže Kolping Internacional, koja okuplja preko 450.000 članova i rasprostranjena je u preko 60 zemalja širom sveta. Kolping Društvo Srbije je osnovano 2001. godine, pre 13 godina, a sedište nacionalne kancelarije je u Novom Sadu.

Struktura međunarodne organizacije se sastoji iz Nacionalnih udruženja, koja okupljaju lokalne grupe članova, tzv. Kolping porodice.

Kolping porodice su samopomoćne grupe, koje se kroz različite organizovane aktivnosti (samoinicijativno) angažuju u civilnom sektoru i na taj način utiču na pozitivne promene u okviru društva. Kolping porodice podržavaju jedna drugu i vrednuju ideju solidarnosti, kao osnovnu premisu postojanja Kolping udruženja.

Kolping Društvo Srbije okuplja 159 aktivnih članova, koji su kroz angažovanje u Kolping porodicama uključeni u rad same organizacije. Kolping porodice su rasprostranjene na teritoriji Vojvodine i nalaze se u Novom Sadu, Kikindi, Beloj Crkvi, Padeju, Novoj Crnji, Crnoj Bari, Tobi, Sajanu i Mužlji.

Kolping Društvo Srbije, kao i međunarodna organizacija, nastoji da se aktivno zalaže i realizuje programe (projekte) koji doprinose transformaciji i osnaživanju civilnog društva u celini.

Kolping Društvo Srbije promoviše građanski/civilni aktivizam i koncept održivosti kroz socijalni i ekonomski razvoj. Kolping Društvo nastoji da neguje hrićanske vrednosti kroz realizovanje svojih aktivnosti, kao i globalne demokratkse principe kroz edukativne programe i mere razvoja kapaciteta.

Primarni cilj i osnovna svrha je osnaživanje mladih kroz (pro)širenje vidika i podizanje nivoa (samo)svesti, kroz formalno i neformalno obrazovanje, kao i treninge koji su usmereni ka stručnom i ličnom razvoju pojedinca.